Produkty z Włoch
W Hot Italian Pizza wierzymy, że żadna pizza nie będzie lepsza od produktów z których powstała. Dlatego używamy wyłącznie najwyższej jakości składników, które sprowadzamy z Włoch. Poznaj je bliżej.
Mąka z Caputo
Nasza mąka pochodzi z najstarszego neapolitańskiego młyna. To właśnie ona jest podstawą naszej lekkostrawnej i przyjemnie chrupiącej pizzy z prostym składem. Wierzymy, że mało przetworzone produkty, są po prostu zdrowsze i lepiej smakują.
W procesie tworzenia naszej pizzy, do mąki z Caputo dodajemy już tylko wodę, sól i odrobinę drożdży. Ciasto na pizzę wyrabiamy codziennie i czekamy minimum 24 godziny, aż wyrośnie. Taka procedura sprawia, że nasza pizza jest prawdopodobnie najlepsza w Zielonej Górze.
Pomidory San Marzano DOP
Sos do naszej pizzy przygotowujemy z najlepszych pomidorów na świecie - San Marzano DOP. Pomidory te rosną w Kampanii, u podnóża Wezuwiusza. Oznaczone są certyfikatem DOP, który określa miejsce ich pochodzenia. Posiadają one niezwykle trwały i charakterystyczny aromat, który gwarantuje powstanie apetycznego sosu pomidorowego. Włosi nazywają je “warzywnymi delicjami”. Naszym zdaniem bardzo słusznie. Jeżeli jeszcze nie znasz ich smaku to zapraszamy do Hot Italian Pizza. Możesz spróbować ich na pizzy lub nabyć je w naszych delikatesach.
Ser Buratta
Pyszny ser, którego nazwa w języku włoskim oznacza maślany. Buratta wyglądem przypomina sakiewkę. W jego wnętrzu kryje się gęsta śmietanka z kawałkami mozzarelli. Ser wywodzi się z włoskiego regionu Apulia, gdzie powstał w wyniku całkiem pozytywnego w sutkach, jak się później okazało, przypadku. Otóż, szukano sposobu, aby wykorzystać skrawki mozzarelli, które pozostają po procesie produkcji tego sera. Po dodaniu do nich świeżego mleka powstał ser Buratta jaki znamy - delikatny, miękki, maślany, po prostu pyszny.
Grana Padano
To twardy ser długodojrzewający. Czy wiesz, że do jego wytworzenia potrzebne są tylko trzy naturalnych składniki? Tak właśnie jest - Grana Padano powstaje z: mleka krowiego, podpuszczki i soli. Proces jego dojrzewania jest długi, zajmuje od pół roku do 2 lat. Ponadto wymaga spełnienie kilku warunków na czas leżakowania jak: odpowiednia wentylacja i temperatura od 15 do 20 °C. Grana Padano ma ostry i charakterystyczny smak, który wspaniale podkreśla smak włoskich potraw.
Mozzarella Fior di Latte
Mozzarella Fior di Latte to ser włoski określany jako półtwardy, niedojrzewający. Wytwarza się go z wyłącznie z mleka krowiego w odróżnieniu do mozzarelli di Bufala, do wytworzenia której potrzebne jest mleko bawole. Mozzarella Fior di Latte równie dobrze smakuje na zimno, jak i po podgrzaniu. Idealnie pasuje do pizzy oraz włoskich makaronów.
Taleggio DOP
To jeden z najbardziej aromatycznych serów na świecie. Ten włoski miękki, włoski ser, ma bardzo długą historię, gdyż sery tego rodzaju wytwarzano w okresie starożytnego Rzymu. Ser Taleggio pochodzi z alpejskiej doliny Val Taleggio usytuowanej w północnych Włoszech. nazwę tę otrzymał jednak stosunkowo późno, o 1914 roku. Do tego czasu funkcjonował pod nazwą Stracchino. Ser Telaggio ma łagodny, odrobinę słodkawy smak z nutą kwasowości i delikatnym posmakiem trufli. My używamy go m.in do naszej pizzy New York, Tartufo, a także do penne ze szpinakiem. Zapraszamy!
Guanciale
Guanciale to kolejny włoski specjał, którego używamy do naszych dań. Jest to policzek wieprzowy, który po przygotowaniu - natarciu solą i pieprzem, dojrzewa w piwnicy od 15 do 30 dni. Guanciale jest doskonałym składnikiem na pizzę, do risotto oraz włoskich past.sosów. Pokrojone w cienkie plasterki można jej jeść na surowo. Jest bardzo aromatyczne i niezbyt słone w smaku.
Nduja
Wreszcie coś dla wielbicieli pikantnych smaków - Nduja. op włoska kiełbasa wytwarzana z tłustych i drobno zmielonych części wieprzowego mięsa z dodatkiem peperoncino, czyli ostrej papryczki. Smakołyk jest dość miękki, dzięki temu można nawet rozsmarować go na grzance. Stanowi też doskonały dodatek do pizzy oraz różnego rodzaju sosów. Nduja pochodzi z regionu Kalabria w północnych Włoszech, który słynie z pikantnych przysmaków.
Prosciutto Crudo
Kolejny włoski specjał, który znajdziesz na naszych pizzach to długo dojrzewająca szynka Prosciutto Crudo. Pochodzi ona z włoskiej prowincji - Parmy, gdzie do dziś wytwarzana jest zgodnie z dawną recepturą. Ta szynka parmeńska jest bardzo charakterystyczna, gdyż powstaje z całych udźców z kością. W takiej właśnie postaci dojrzewa od kilku miesięcy do 2 lat nabierając lekko słodkiego smaku. Prosciutto Crudo jest niezastąpiona w kuchni włoskiej. Dlatego też występuje w wielu serwowanych przez nas potrawach.
Prosciutto Cotto
Prosciutto Cotto również powstaje z wieprzowych ud z tą różnicą, że Cotto jest szynką gotowaną. Długi proces gotowania w stosunkowo niskiej temperaturze zapewnia jej wyjątkową strukturę. Jej smak jest delikatny i aromatyczny. We Włoszech używa się jej jako dodatek do pizzy, sałatek lub pieczywa.
Speck
Speck to kolejna szynka z udźca wieprzowego produkowana do dziś zgodnie z dawną recepturą. Wyglądem trochę przypomina Prosciutto Cotto, ma jednak od niej zdecydowanie intensywniejszy smak. Mięso pekluje się w soli i ziołach: jałowcu, szałwi, tymianku, i liściach laurowych. Następnie jest ono wędzone w niskiej temperaturze na drewnie nawet. Dzięki temu Speck ma specyficzny, dymny posmak.
Scamorza
Scamorza to włoski, wędzony ser krótko dojrzewający. Przygotowuje się go z mleka krowiego. Zwykle ma gruszkowaty kształt i delikatnie brązową skórkę, która skrywa kremowe, miękkie wnętrze. Scamorza ma bardziej intensywny smak niż mozzarella. Najczęściej ser ten stosuje się do dań zapiekanych, gdyż wtedy jest najpyszniejszy. W Hot Italian Pizza skosztujesz go, np. na pizzy Scamorza.
Salame Picante
Nadeszła pora na włoskie salami produkowane z mięsa wieprzowego. Salame Picante, bo o nim mowa, swój ostry smak i czerwony kolor zawdzięcza papryczce peperoni. Salame to przysmak wielu naszych klientów. Jeżeli jeszcze nie nie znasz jej smaku, to koniecznie trzeba to zmienić. Salame Picante dedykowaliśmy pizzę o tej samej nazwie.
Pecorino
Sera Pecorino w naszej restauracji skosztujesz zamawiając np. spaghetti carbonara. Pecorino ma bardzo długą tradycję. Jest jednym z najstarszych włoskich serów. Wytwarza się go zgodnie z zachowaniem tradycji z mleka owczego. W kuchni pecorino używane jest najczęściej do posypywania potraw podobnie jak Grana Padano.